Acnelittekens: Oorzaken en behandelingen bij Huidkliniek Zaia

Acne gezicht na

Wat zijn acnelittekens en hoe ontstaan ze?

Acne kan niet alleen vervelend zijn tijdens je tienerjaren of volwassen leven, maar de littekens die achterblijven, kunnen ook voor onzekerheid zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig effectieve behandelingen beschikbaar om acnelittekens te verminderen of zelfs volledig te verwijderen. Bij Huidkliniek Zaia bieden we een breed scala aan behandelingen aan om jou te helpen een gladde, gezonde huid terug te krijgen. In deze blog bespreken we wat acnelittekens precies zijn, hoe ze ontstaan, en welke behandelingen wij aanbieden om ze te verminderen.


Wat zijn acnelittekens en hoe ontstaan ze?

Acnelittekens ontstaan wanneer de huid ernstige acne-uitbraken ervaart die de diepere lagen van de huid beschadigen. Vooral cystische acne, waarbij ontstekingen zich dieper in de huid vormen, laat vaak littekens achter. Wanneer de huid probeert zichzelf te herstellen, kan er te veel of te weinig collageen worden aangemaakt, wat resulteert in verschillende soorten littekens, zoals:

  • Atrofische littekens: Dit zijn diepe, ingedeukte littekens die ontstaan door een tekort aan collageen tijdens het genezingsproces.
  • Hypertrofische littekens: Dit zijn verheven littekens die ontstaan door een overproductie van collageen.
  • Keloïde littekens: Dit type litteken is vaak groter dan het oorspronkelijke acnegebied en komt vooral voor op de borst en rug.

Meer informatie over de oorzaken en behandelingen van acne kun je vinden op onze acne informatiepagina.

Welke behandelingen bieden wij aan voor acnelittekens?

Bij Huidkliniek Zaia bieden we verschillende innovatieve behandelingen aan om acnelittekens effectief aan te pakken. Onze huidtherapeut analyseert eerst jouw huidtype en de ernst van de littekens om het beste behandelplan op te stellen. Hier zijn enkele van onze meest gebruikte technieken:

  1. Microneedling
    Microneedling is een effectieve methode voor het verminderen van acnelittekens. Met behulp van fijne naaldjes worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt, wat de aanmaak van nieuw collageen stimuleert. Dit helpt om de huidstructuur te verbeteren en de littekens te vervagen. Lees meer over deze behandeling op onze microneedling pagina.
  2. Laserbehandeling
    Bij Huidkliniek Zaia gebruiken we geavanceerde lasertherapieën om acnelittekens te behandelen. Deze lasers dringen diep door in de huid en stimuleren het herstelproces. Ze helpen niet alleen bij het verminderen van littekens, maar ook bij het egaliseren van de huidteint en het verminderen van roodheid. Meer informatie over laserbehandelingen kun je vinden op onze laserbehandeling pagina.
  3. Chemische Peelings
    Chemische peelings zijn ideaal voor het verwijderen van de bovenste huidlagen, wat resulteert in een frisse, nieuwe huid. Ze zijn zeer effectief bij oppervlakkige acnelittekens en kunnen ook helpen bij pigmentvlekken en andere onregelmatigheden in de huid. Lees meer over deze behandeling op de pagina over peelings.
  4. Mesotherapie
    Mesotherapie is een techniek waarbij een combinatie van vitaminen, mineralen en hyaluronzuur direct in de huid wordt geïnjecteerd. Dit stimuleert het herstel van de huid en helpt bij het vervagen van littekens en het verbeteren van de huidtextuur. Meer over deze methode lees je op onze mesotherapie pagina.

Wat kun je zelf doen om acnelittekens te verminderen?

Naast professionele behandelingen zijn er ook verschillende dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat acnelittekens erger worden. Hier zijn enkele tips van onze huidtherapeuten:

  • Bescherm je huid tegen de zon: Zonlicht kan acnelittekens donkerder maken en de huid beschadigen. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype: Vermijd agressieve producten die je huid kunnen irriteren en gebruik in plaats daarvan milde, hydraterende producten die de huid kalmeren.
  • Voorkom krabben of uitknijpen van puistjes: Dit kan de huid nog meer beschadigen en leiden tot nieuwe littekens.

Wij kunnen je persoonlijk advies geven over welke producten het beste passen bij jouw huid.

6 interessante feiten over een acnelittekens

UV-straling kan de acnelittekens donkerder maken en de genezing vertragen. Het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF is essentieel om verdere schade te voorkomen.
Behandelingen zoals microneedling, lasertherapie, en chemische peelings stimuleren de aanmaak van collageen, wat de huid helpt te herstellen en de zichtbaarheid van littekens vermindert. De huid wordt gladder en egaler na meerdere sessies.
Het is belangrijk om nieuwe acne-uitbraken te behandelen om te voorkomen dat bestaande littekens erger worden. Regelmatige huidverzorging en tijdige behandeling van acne kunnen toekomstige littekens helpen voorkomen.
Veel mensen die last hebben van acnelittekens ervaren een negatieve invloed op hun zelfvertrouwen en psychologische welzijn. Daarom is het aanpakken van littekens niet alleen belangrijk voor de fysieke uitstraling, maar ook voor het emotionele welzijn.
Wanneer acne diep in de huid ontstekingen veroorzaakt, beschadigen de huidcellen, wat resulteert in littekens. Hoe dieper de ontsteking, hoe groter de kans op littekenvorming. Vooral cystische acne, waarbij er sprake is van ernstige ontstekingen, leidt vaak tot littekens.
Acnelittekens kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals atrofische littekens (deukjes in de huid), hypertrofische littekens (verheven littekens) en keloïde littekens (grote, harde littekens). De behandeling varieert afhankelijk van het type litteken en de ernst ervan.
Acnelittekens therapie
Acnetherapie na

Waarom kiezen voor Huidkliniek Zaia?

Bij Huidkliniek Zaia in Hoogezand staat de gezondheid van jouw huid centraal. Wij begrijpen hoe vervelend acnelittekens kunnen zijn en bieden daarom op maat gemaakte behandelplannen aan die zijn afgestemd op jouw specifieke huidbehoeften. Onze ervaren huidtherapeut Kamila werkt met de nieuwste technieken en geavanceerde apparatuur om de beste resultaten te behalen.

We helpen je niet alleen met het verbeteren van je huid, maar geven ook advies over hoe je nieuwe acne-uitbraken en verdere littekenvorming kunt voorkomen. Daarnaast bieden we vrijblijvend intakes aan, waarbij we je huid analyseren en een passend behandelplan voorstellen.


Plan vandaag nog je intake!

Heb jij last van acnelittekens en wil je weten welke behandeling het beste bij jou past? Bij Huidkliniek Zaia staan we klaar om je te helpen. Of het nu gaat om microneedling, lasertherapie of een andere behandeling, wij zorgen ervoor dat je huid de zorg krijgt die het verdient.

Deel dit bericht:

Tijdelijk geen nieuwe aanmeldingen voor ambulante pedicure

Vanwege de huidige drukte en beperkte personeelscapaciteit, kunnen wij tijdelijk geen nieuwe klanten aannemen voor onze ambulante pedicureservice. Wij blijven uiteraard zorg verlenen aan onze bestaande klanten en hopen binnenkort weer ruimte te hebben voor nieuwe aanvragen. Bedankt voor uw begrip!

tijdelijke stop ambulante pedicureklanten